tiistai 4. huhtikuuta 2017

TUKI-JA LIIKUNTAELIN SAIRAUDET;
Nivelrikko (artroosi)

MIKÄ ON NIVELRIKKO?
Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä.Asukkaallani nivelrikko esiintyy polvissa. Se on koko nivelen sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin. Nivelrikolle tyypillistä on rustopinnan vaurioituminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta.


NIVELRIKON SYYT;
Nivelrikon perimmäistä syytä ei tiedetä. Nivelrikossa ruston tuhoutuminen saa ylivallan rustoa korjaavista tekijöistä. Vaurioitunut nivelrustokudos ei parane ennalleen ja muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa.

VAARATEKIJÄT;


Tunnetut vaaratekijät nivelrikossa ovat ikääntyminen, perimä ja alaraajojen nivelissä ylipaino. Nivelrikon taustalla saattaa olla useita altistavia geenejä. Nivelrusto saattaa vaurioitua myös nivelvammoissa ja niiden jälkeisestä nivelen epävakaudesta, virheasennoista, liian raskaasta liikunnasta ja työstä.


NIVELRIKON OIREET;
Nivelrikkokipu on jomottavaa, ja se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa, mutta sairauden edetessä se voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä.Nivelessä on usein aamu- ja liikkeelle lähtö jäykkyyttä. Alaraajan nivelrikossa kävely sekä tasamaalla että rapuissa vaikeutuu. Nousu esim. tuolista, sängystä, WC-istuimelta ja autosta seisomaan ja päinvastoin on hankalaa.
NIVELRIKON HOITO;
Nivelrikkoon ei ole parantavaa tai taudin etenemistä hidastavaa lääkehoitoa. Kipulääkkeitä käytetään kivun lievitykseen. Jos parasetamolin teho ei riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin. Asukkaallani hoitona on kokeiltu voltaren emulgeliä, joka rikkoi asukkaan ihon jalasta joten sen käyttö lopetettiin. Asukkaallani lääkehoitona menee 4x päivässä 1g parasetamolia.

NIVELRIKON VAIKUTUS TOIMINTAKYKYYN;
Nivelrikko vaikuttaa asukkaani toimintakykyyn siten, että hänellä on aina liikkuessa kovaa kipua polvissa joka heikentää hänen liikkumis kysyä. Asukas liikkuu todella hitaasti rollaattorin avustamana sekä ottaa n. 5m välein istuma taukoja. Myös hänen polvet ovat aina liikkuessa hieman koukussa. Aamuisin varsinkin on asukkaalla vaikeaa lähteä liikkumaan kipujen takia.

NIVELRIKON YLEISYYS;

Suomessa tulee yli 600 000 sairaala käynti nivelrikon takia vuosittain. Perintötekijöiden osuus nivelrikon kehittymisessä voi olla jopa 35-65 % tutkimusten mukaan. Suomessa on paljon ylipainoisia ihmisiä ja esiintyy runsaasti nivelrikkoakin. Lisäksi ikääntyneiden määrän kasvu nostaa nivelrikosta kärsivien suhteellista osuutta väestössä. Ikäihmisistä suurimalla osalla on polven nivelrikon oireita.
UMPIERITYS-SAIRAUDET
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA (hypotyreoosi):

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa henkitorven molemmin puolin. Sen paino on n. 20g

SAIRAUDEN SYNTY;
Kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia, tyroksiinia. Kilpirauhanen on kaulan alaosassa sijaitseva tyroksiinihormoniinia tuottava rauhanen.
YLEISYYS SUOMESSA/ESIINTYVYYS;

Kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua tyroksiini-lääkettä käyttää Suomessa lähes 240 000 hlöä ( yli 4 % väestöstä). Se on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Suurin osa potilaista on myöhäisessä keski-iässä tai sitä vanhempia, mutta sairaus voi ilmaantua nuoremmillakin.

VAJAATOIMINNAN SYYT;
Yleisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuuni tulehdus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Muita syitä sairauden syntymiseen voi olla esim: radiojodihoito ja kilpirauhasen poisto kasvaimen yhteydessä. Tällöin ilman tyroksiini-lääkettä vajaatoiminta kehittyy nopeammin, muutaman viikon kuluessa toimenpiteestä.

VAJAATOIMINNAN OIREET;
Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, josta voi esim. seurata:  väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä (asukkaallani turvotusta esiintyy säärissä). Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen kuukausien tai vuosien aikana.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.
VAJAATOIMINNAN TOTEAMINEN;
Vajaatoiminta voidaan todeta helposti verikokeilla terveyskeskuksessa. Joskus potilaalla veren TSH-arvo voi olla lähellä viitearvojen ylärajaa, mutta kuitenkin normaalilla alueella, ja samalla T4V-arvo on myös viitearvojen sisällä lähellä alarajaa. Hoito kokeilu tyroksiinilla on tällöin paikallaan, jos potilaalla on selviä vajaatoimintaan sopivia oireita.
VAJAATOIMINNAN HOITO;
Sairauteen ei voi elintavoilla tai muulla itsehoidolla vaikuttaa. Hoitona on tyroksiinihormoni, jota nautitaan tabletteina kerran päivässä. Sen avulla oireet väistyvät muutamassa viikossa. Omalla asukkaallani lääkehoitona on aina 30min ennen ruokailua THYROXIN 25 MIKROG.

Tyroksiini hoito on aina elinikäistä sekä oikean annoksen löytäminen tärkeää, sillä liian ison annoksen nauttiminen on vaarallista.
Mahdollisia haittavaikutuksia thyroxinin käytössä: Thyroxinin aiheuttamat haittavaikutukset johtuvat yleensä liian korkeasta annoksesta tai annoksen liian nopeasta nostamisesta. Tällöin voi esiintyä kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisia oireita kuten sydämen nopealyöntisyyttä, rytmihäiriöitä, ripulia, laihtumista, lämmönsietokyvyn alenemista, unettomuutta ja kiihtymystä. Oireet lievenevät tai katoavat annosta pienennettäessä.
VAJAATOIMINNAN EHKÄISY;
Kilpirauhasen liikatoiminnan syntyä ei elintavoilla tai muilla toimenpiteillä voida estää. Tupakointi lisää voimakkaasti vaaraa sairastua liikatoimintaan liittyvään silmäsairauteen. Tupakoinnin lopettaminen parantaa silmäsairauden hoitotuloksia ja vähentää sen uusiutumis riskiä.